Direct naar de inhoud

Hoe wordt het EU-beleid bepaald?

De besluitvorming van de EU

In het besluitvormingsproces van de EU spelen drie instellingen een hoofdrol:

  1. het Europees Parlement, dat de burgers van de EU vertegenwoordigt
  2. De Raad van de Europese Unie, die de regeringen van de EU-landen vertegenwoordigt
  3. de Europese Commissie, die de algemene belangen van de EU vertegenwoordigt

Het EU-beleid wordt doorgaans vastgesteld volgens de gewone wetgevingsprocedure, een proces waarin de drie belangrijkste instellingen overeenstemming bereiken over wetgeving. 

Voorbereiding van EU-wetgeving

Voordat de Commissie met nieuwe initiatieven komt, gaat zij na welke gevolgen deze kunnen hebben voor economie, samenleving en milieu.

Dat doet de Commissie door een “effectbeoordeling” te maken en daarin verslag te doen van de voordelen en nadelen die de beleidsopties met zich meebrengen. De effectbeoordeling wordt opgesteld met de inbreng van niet-gouvernementele organisaties, nationale overheidsinstanties en bedrijfssectoren. Deskundigengroepen geven ook advies over technische vraagstukken.

Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen feedback geven over geplande initiatieven: ze nemen deel aan openbare raadplegingen (vragenlijsten) of antwoorden op verzoeken om input op het portaal van de Commissie Geef uw mening – openbare raadplegingen en feedback.

Bij het opstellen van nieuwe initiatieven of het herzien van bestaande wetten en beleidslijnen houdt de Commissie rekening met evaluaties van wat er allemaal al bestaat. Zij verzamelt ook input via uitvoeringsdialogen met het bedrijfsleven, kmo’s, sociale partners en regionale en lokale autoriteiten, en via geschiktheidscontroles van EU-wetgeving.

Nationale parlementen kunnen formeel hun reserves kenbaar maken of een advies formuleren, als zij vinden dat iets beter niet door de EU maar door de lidstaten zelf wordt geregeld.

Hoe plant de Commissie nieuwe initiatieven? Hoe komt zij tot een besluit?

Herziening en aanpassing van de EU-wetgeving

Zodra de Commissie haar voorstel heeft ingediend, gaan het Parlement en de Raad dit onderzoeken en kunnen zij wijzigingen voorstellen. Het Parlement, de Raad en de Commissie komen dan gewoonlijk samen om te zien of zij het eens kunnen worden over een hele reeks amendementen.

De Raad kan bezwaren van de Commissie met eenparigheid van stemmen terzijde schuiven. De Commissie kan een voorstel ook intrekken als zij van mening is dat het Parlement het te veel heeft gewijzigd. Als de drie instellingen het niet eens raken over een definitieve gemeenschappelijke tekst, volgt een tweede lezing.

Tijdens die tweede lezing kunnen het Parlement en de Raad verdere amendementen voorstellen. Het Parlement kan het voorstel ook blokkeren als het niet tot een akkoord komt met de Raad.

Als het Parlement en de Raad wel akkoord gaan over de wijzigingen, kan het voorstel worden aangenomen. Als zij geen akkoord bereiken, wordt een bemiddelingscomité bijeengeroepen dat een oplossing moet proberen te zoeken. Zowel het Parlement als de Raad kan het voorstel blokkeren tijdens deze definitieve fase van de tweede lezing.

Een voorstel wordt als wet goedgekeurd wanneer het Parlement en de Raad een gemeenschappelijke tekst overeenkomen. Vervolgens wordt die tekst bekendgemaakt in het Publicatieblad van de EU.

Bijzondere wetgevingsprocedures

In bepaalde gevallen kan de Raad zelf EU-wetgeving aannemen, zonder het Parlement. Dit vereist dat een van de twee soorten bijzondere wetgevingsprocedure wordt gevolgd:

  • Instemming: De Raad kan een wet aannemen na goedkeuring door het Parlement, dat het voorstel niet kan wijzigen – het voorstel wordt alleen aanvaardt of afgewezen zoals het is.
  • Raadpleging: De Raad kan wetgeving aannemen na advies van het parlement. De Raad hoeft geen rekening te houden met een dergelijk advies, maar moet wachten op het advies alvorens een wet vast te stellen.

Soorten wetgeving van de EU

Volg vergaderingen van het Europees Parlement via livestreaming

Beluister persverklaringen van de Raad van de EU via livestreaming

Visuele gids over de besluitvorming over het EU-recht

Het wetgevingsproces volgen

Draag uw steentje bij aan het wetgevingsproces

De agenda voor betere regelgeving van de Commissie geeft burgers, bedrijven, belanghebbenden, nationale overheden en andere organisaties de kans om zelf bij te dragen tot de beleidsvorming van de EU. Hier kunt u uw mening geven

Meedoen, overleggen, stemmen

Video’s

OSZAR »